Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[06.09.2011]

ПЪСТЪР ПРАЗНИК СЪБРА ЖИТЕЛИ И ГОСТИ В СЕЛО ШАРКОВО

340 години от създаването на селото и 130 години храм „Успение Богородично“ се отбелязаха на тази дата

Лора Величкова

На 4 септември 2011 година в село Шарково( или както го наричат повечето Голямо Шарково) събра множество гости от близо и далеч, за да отбележи своя празник. Две годишнини честват шарковци – 340 години от създаване на селото и 130 години от съществуването на храма им „Успение Богородично“. С празнична литургия в храма, отслужена от отец Методи Попов,родом от селото започна празника рано сутринта.

Гости, уважили този празник бяха: кметът на община Болярово- Христо Христов, председателят на Общински съвет- Болярово Атанас Дженков, началникът на Граничен полицейски участък Милчо Милев, началник районна противопожарна служба Стоян Тенев, кметове и кметски наместници,както и съпругът и близките на незабравимата народна певица от това село- Елена Граматикова.

Кметът на селото откри празника и поздрави всички шарковци и гости на селото с празнично слово. Той се върна назад към създаването на селото,построяването на храма и всички трудности, през които са минали съселяните му през годините,за да честваме с радост днес тези годишнини. Спомена с благодарности ремонтите, извършени в селото, включително и на храма през последните години и пожела на всички и в бъдеще да се събират по такива весели поводи,за да се повеселят заедно!

С празника поздрави всички и общинският кмет Христо Христов и пожела много положителни емоции и празнично настроение на всички жители и гости на селото.

Поздрав за всички бяха невероятните изпълнения на мъжката певческа група към читалище „ Възраждане“- град Болярово, с ръководител Мария Христова. Талантливите момчета,радвайки ни с участия и награди навсякъде, изпълниха няколко песни. А след това, двама от тях приятно изненадаха гостите и със солови изпълнения.

Но да не забравим да споменем и хората, благодарение, на които всичко това стана факт.Спонсори на празника бяха: ЕООД „ Славекс“- град Ямбол (с управител Слави Славов), „Мел инвест Холдинг“- България, едноличен търговец Роса Тасева, земеделският производител Венцислав Димитров, бизнесменът Методи Маджаров. На всички тях искрена благодарност за благородството!

След празничните слова, отец Методи отслужи панихида в памет на загиналите във войните шарковци, а венци пред паметника на героите от селото бяха поднесени от община Болярово и кметство Шарково. Цветя от жители и гости бяха поднесени пред паметната плоча на героите и на видната шарковска певица Елена Граматикова.

За веселото доброто настроение на всички на последвалото народно веселие се грижеха и оркестър „Елховски ритми“ със солиста Георги Костов. Кръшни хора до късният следобед се виха на селският площад. А вечерта отново всички се събраха там и друг концерт зарадва гостите, този път оркестър „Странджански ритми“ свири за тях.

Шарковци за пореден път доказаха,че умеят да се веселят и да посрещат гости- да си пожелаем и догодина да сме така заедно!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ