Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[30.08.2011]

ЧЕТВЪРТИ ОБЩИНСКИ СЪБОР „БЕЛЯНКАТА – 2011”

Приятели от Чикаго уважиха тази година Димитър Терзиев и присъстваха на събора

Лора Величкова

На 28 август 2011 година, както е по традиция вече четвърта година, в местността „Белянката” край Иглика се проведе ежегодният събор на селото. Организаторите на събитието са Димитър Терзиев, по прякор Американеца, както и община Болярово и кметско наместничество Ситово и Иглика.

Тази година бай Димитър уважиха и негови приятели, живеещи в Чикаго и пристигнали специално за събора. Особено трогнат беше от присъствието на поета Илия Консулов, родом от Пазарджик, с когото приятелството му, започнало отвъд океана, датира от много години. Може би по този повод Димитър Терзиев за пръв път на събора не беще облечен в българска национална носия, а в американски елегантен стил. Други гости, уважили празника, бяха: кметът на община Болярово със семейството си, заместник-кметът, кметове и кметски наместници от селищата на общината, председателят на Общински съвет- Болярово, общински съветници, зетят и дъщерята на Димитър Терзиев, както и негови лични приятели.

Празникът започна с водосвет за здраве в параклиса, построен от Димитър Терзиев Американеца- „Успение Богородично”. Водосветът беше отслужен от ставрофорен иконом Методи Попов, член на сливенския епархийски съвет. Много хора се стекоха да запалят свещ на това свято място и да присъстват на водосвета.

След това се проведоха ловни стрелби, организирани от ЛРС „Странджа”, община Болярово и кметско наместничество Ситово и Иглика. Състезателите стреляха по асфалтови мишени от 15 метра, а при равен брой попадения се надстрелваха. Наградените бяха до пето място, а като най-добър стрелец се изяви Илиян Костов от Елхово.

След стрелбите кметът на община Болярово официално откри празненството и поздрави всички, уважили бай Димитър и тази година. Отново подчерта големия принос на Американеца, превръщайки тази пуста преди четири години местност в център на такива събития. И добави,че и тази година има нови неща- освен ремонта на параклиса местността за отдих вече се сдоби и с чеверме и фурна за печене на агне. Христо Христов поздрави спациално и Илия Консулов- гостът от Чикаго, пристигнал специално за събора, както и всички гости. Поздрав за бай Димитър Терзиев беше и първата песен на солиста Георги Костов „Ясен месец”. Димитър Терзиев искрено благодари на всички и сподели радостта си,че и тази година е заедно с хората, които са го уважили.

Освен талантливите музиканти от оркестър „Елховски ритми” и народният певец Георги Костов, гостите бяха приятно изненадани и особено доволни да чуят изпълненията на любимата на цялата община народна певица- неповторимата Донка Бумбалова. Тя, както винаги беше щастлива да е сред жителите на община Болярово и освен с прекрасните си изпълнения, радваше хората с топлата си усмивка. Представи една млада и много чаровна певица – Тонка Колева, която зарадва всички гости с хубавия си глас и прекрасната си визия.

Така и тази година празненството продължи до късно, а всички, посетили този събор, си тръгнаха доволни и с надежда да са пак заедно тук и догодина!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ