Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[29.08.2011]

ОЧАКВАН И ОТНОВО СБЪДНАТ

Бинка Величкова

Още в ранната утрин на 20 август 2011 г. се усещаше ведро, празнично настроение в китното крайгранично село Крайново. На площада пред спретната сграда на кметството, потънала в зеленина и ярки летни цветя, започнаха да се стичат местни жители и гости. Хора, които навярно от години не са се срещали, се ръкуваха сърдечно, прегръщаха се, а в очите им светеха сълзи на умиление. Та нали затова са тези трогателни землячески срещи – да съберат хора от близки и далечни краища на родината, чийто общ землячески корен винаги ще ги зове към родното място.

Вдъхновено прозвуча встъпителното слово на водещата – известната биоенерголечителка Таня Методиева Петрова, родена тук и завинаги слята с родния си край. Последва приветствие от домакинята на това мило тържество – кметският наместник Ангелина Василева. Елегантна и лъчезарна , тя се обърна с мили думи към своите съселяни и всички гости. Освен това върна присъстващите към историята на селото, а после направи своеобразен отчет за своята работа. А делата никак не са малко. Обновеният облик на селото говори за това: съграждането на параклиса „Три светии” от сем. Таня и Петър Петрови, учредяването на музейна етнографска сбирка, възстановяването и разкрасяването на селската чешма от Петър Бонеков и т.н.

С призив обръщение към приветстващите двои земляци се обърна Димитър Петров – Антиката. Някога учител, а и кмет на селото, един истински възрожденец по дух, той призова всички, които милеят за родното си Крайново, да разкажат за своето родословие, спомени за детството, за обичаи от битието на хората някога и т.н. Тези сведения ще бъдат включени в книгата за село Крайново и неговата история. Защото през 2013 ще бъде чествана 100 – годишнината на селището.

Обръщение към хората направи и общинския кмет Христо Христов, чиито родови корени са оттук. Той изтъкна огромното значение на срещи като тази за опазване на родолюбието в душите ни. А после тържествено преряза трикольорната лента, откривайки най-новата придобивка за крайновци – възстановените зали на читалището, в една от които се помещава новоучреденият пенсионерски клуб. Председателят – бай Димитър Петров, получи подаръци и книги от Вяра Андонова – председател на общинските пенсионерски клубове от област Бургас. А председателят на ямболския пенсионерски клуб „Дълголетие” отправи покана за гостуване в Ямбол и постоянно сътрудничество.

Богата и пъстра музикална програма радваше хората, споделили празника. Със сви изпълнения се изявиха: прочутият фолклорен изпълнител Георги Костов, оркестър „Елховски ритми” с ръководител Тодор Ангелов, женската певческа група от с. Воден, мъжката певческа група при читалището на гр. Болярово с ръководител Мария Христова. Тук бяха и чудесните внучки на гласовитата воденка Вица Пончева – сестрите Иванина и Виктория, както и тя самата. Виеше се хоро след хоро, веселбата бе обхванала всички на мегдана. А наградата за най-красива носия кметицата Агелина Василева връчи на воденската битова група. Тези талантливи хористки се отличават и със своето автентично облекло на сцената, майсторски изработено.

Много бяха гостите, уважили драговолно с присъствието си тържеството: председателя на Общинския съвет – Болярово Атанас Дженков, общинският съветник Петър Гурманов, кметът на с. Воден Елена Анева, Иванка Чалъмова – с. Странджа, Петър Пенчев (с. Горска поляна), Иван Стоянов (с. Шарково), Желязко Янев ( с. Вълчи извор).

Неуморна , усмихната и пленително мила, г-жа А.Василева сподели с какво вълнение местните жители са очаквали този вълнуващ ден. И все я питали ще има ли празник! А за да го има, заслугата е на дарителите, сред които: сем. Загорчеви, се Таня и Петър Петрови, сем. Недялка и Георги Христови, Георги Меразчиев, Петър Божков и мн. др.

Да не забравяме и всестранната подкрепа на общинското ръководство – Болярово, както и приносът на самата госпожа Василева – добрата фея, облечена в бяло, като в приказките. Защото още една приказка се превърна в реалност!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ