Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.08.2011]

БОЛЯРОВСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ НА ТРАДИЦИОННИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ПАРТИЯТА НА БУЗЛУДЖА

Българската социалистическа партия чества 120 години от създаването си

Лора Величкова

На 30 юли 2011 година представители на боляровската общинска партийна организация се отправиха към Бузлуджа, където се честваше 120 години от създаването на Българската социалистическа партия. Ръководени от лидера си на общинско ниво- Атанас Дженков, социалистите от общината още в ранната утрин си честитяха празника и с радост се отправиха за поредна година към местността, останала в историята и поставила началото на партийната организация преди повече от век. Насловът на тези тържества беше : „ И след 120 години- съвременници на бъдещето!” Край сцената имаше множество балони в три цвята: бяло, зелено и червено, национални и червени флагчета.

И друг много приятен повод за празник имаше в общинската партийна организация- рождения ден на кандидата на левицата за общински кмет и настоящ такъв Христо Христов. Още сутринта той беше приятно изненадан от колегите си кметове и съпартийците си, които го поздравиха с песен, получи много цветя, и разбира се, подаръци. Христо Христов беше трогнат от всичко това и почерпи социалистите, а настроението от двойния за тях празник беше чудесно през целия ден и не ги смути дори проливният дъжд, посрещайки ги при завръщането им отново на територията на общината.

Дъжд валеше и по време на пътуването, но отново изгря слънце, което разпръсна облаците и сякаш и то поздрави социалистите с годишнината им. А предната вечер младите социалисти бяха запалили звездата на паметника на Бузлуджа и в същия ден младежката организация на БСП се увеличи с нови 120 членове, които получиха партийните си книжки лично от лидера на левицата. Те празнуваха с концерт на попизпълнителите Миро, рок групата "100" и DJ Dian Solo.

Осветяването на звездата стана, въпреки забраната за достъп до монумента, издадена от областния управител на Стара Загора Йордан Николов. Причината, която изтъкна той, е лошото състояние на обекта, но социалистите на позволиха това да им помрачи празника.

А на самия 30 юли 2011 година началото на събора закъсня с час заради проливен дъжд и мъгла, които забавиха изкачването до Бузлуджа. Около километър бе задръстването от автобуси, които извозваха симпатизанти на партията, като сред тях се забелязаха и няколко училищни. В 11 ч. обаче над 50 хил. души успяха да стигнат до историческата поляна в Стара планина.

На събора беше представен кандидат-президентът на левицата Ивайло Калфин, който замени обичайния си експертен стил на говорене и предпочете партийната реторика. "Запалването на звездата на паметника на Бузлуджа от младежите на БСП снощи напомня на началото на социалистическото движение преди 120 години", започна обръщението си той.

Лидерът на левицата поздрави всички, събрали се да отбележат 120 годишнината на партията си на това историческо място. Носталгично настроение към времената преди 1989 г. се усещаше в словото на лидера на партията Сергей Станишев, както и в речта на кандидат-президента и евродепутат Ивайло Калфин. "През социализма България беше една от 30-те най-бързо развиващи се страни в света", каза Сергей Станишев в словото си пред множеството. По думите му управляващите през последните 20 години са "разпарчетосали" българското земеделие и са унизили българската наука и просвета, а народът е обеднял. "Техният идеал е личната облага", добави той. Опонентите на БСП направили всичко възможно, за да отхвърлят социалистическия идеал. "Даде се власт на неуки, самозвани и измислени месии", заяви Станишев и добави, че това се случва на гърба на "обикновените трудови граждани. Мили хора, трябва ни подкрепата ви", обърна се към множеството Станишев. "Имаме нужда от съдействие", заяви пък Калфин, който обеща още по-голямо обединение в партията за предстоящия вот.

Лидерът и кандидат-президентът поискаха подкрепата на събралото се множество за местните и президентските избори наесен, които Станишев определи като може би най-тежките в съвременната история на страната.

Към социалистите се обърна и кандидатът за кмет на София, който отново се върна към далечната година, в която други младежи са запалили искрата на социалистическата идея, преди вече 120 години. И каза,че щом има подкрепата на избирателите, победата няма да е толкова трудна и тези стотици кандидати от левицата, събрали се тук, ще се радват наесен на своята победа. По време на събора бяха представени и утвърдените до момента от разширеното партийно ръководство кандидати на БСП за кметове в 177 общини, между които 18 областни града.

По време на концерта на естрадната певица Петя Буюклиева, а и през цялото останало време се чуваха възгласи „Победа, победа !” и всички се забавляваха много сред музика, смях и приповдигнато настроение. Несъмнено и догодина боляровските социалисти, както и всички останали от страната, ще си дадат среща отново тук, за да празнуват заедно. Защото заедно са били винаги най-силни!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ