Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[12.07.2011]

РАБОТНА СРЕЩА НА КМЕТА НА ОБЩИНАТА ХРИСТО ХРИСТОВ С ПАУЛ ХАЙДРИХ В ДВУИ- СЕЛО МАЛКО ШАРКОВО

Лора Величкова

На 11 юли 2011 година се състоя поредната работна среща на кмета на община Болярово Христо Христов с Паул Хайдрих, председател на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания в Кьолн, Германия. С господин Хайдрих, на 8 юли 2011 година пристигна и журналистката Инге Бел- чийто репортаж преди години стана повод Сдружението да прояви интерес към Дома. За дейността си в Източна Европа Инге Бел е получила от немско женско дружество през 2007 година отличието „Жена на годината”. Освен че направи много интервюта и снимки, които ще влязат в бъдещ неин филм, Инге Бел и Паул Хайдрих имаха възможност да се срещнат лично с президента на републиката Георги Първанов, тъй като тяхното посещение съвпадна с неговото в община Болярово, макар и по друг повод. Те имаха възможност да го запознаят с дейността си и направеното до момента и да помолят за неговото съдействие да бъдещ проект. С немските гости отново беше вече позната на всички ни чаровната преводачка Софка Бубалова.

Кметът Христо Христов представи на немския гост новият секретар на общината Нина Терзиева и сподели, че се надява сътрудничеството да им е ползотворно, както с предишният секретар господин Тодоров. Паул Хайдрех сподели с кмета Х. Христов, Нина Терзиева и директора на дома- Дафина Георгиева, че е възхитен и много доволен от извършения ремонт на 2 блок. Само остава да постави въпроса за отпускането на една сума да обзавеждане на новопридобитата дневна стая. Тъй като при последната им среща областният управител Таня Димитрова е изразила готовност за отпускане на сумата, смята че сега няма да срещнат пречки.

За Защитеното жилище в Болярово господин Хайдрих също се изказа положително- реда и чистотата според него, са на същото ниво, както и при откриването му преди три години. Смята,че жените там са вече много по-самостоятелни и с по-различно мислене от началото . За жалост, плановете за ново защитено жилище в село Стефан Караджово са неосъществими засега. Христо Христов с тревога сподели, че отлично разработения проект за новото защитено жилище в село Стефан Караджово получава вече втори път отказ от Министерството на труда и социалната политика и то единствено поради липса на средства. Но това е цел, за чието осъществяване ще търсят всякакви форми и начини, заяви общинският кмет . След което сподели с П. Хайдрих идеята на ръководството на дома за осъществяване на същия ремонт като новозъвършения и на друго от жилищата в дома, като общината вече е намерила част от парите. Господин Хайдрих обеща да обсъди това с управителния съвет на Сдружението и да отговори до месец дали и до каква степен те могат да се включат. Изрази надежда,че след евентуалното приключване на вече планирания от общината ни ремонт госпожа Моника Кирхофс- Лойкер може да дойде през октомрви и да работи с персонала и на двете разширени и ремонтирани жилища.

В края на срещата Паул Хайдрих благодари на кмета Х. Христов за отзивчивостта и ползотворната съвместна работа и изрази надежда тя да продължи и за в бъдеще да ги очакват много още осъществени проекти.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ