Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[12.07.2011]

ПРЕЗИДЕНТСКИ ПОСЕЩЕНИЯ ПОД ЗНАКА НА ДУХОВНОСТТА И ОБНОВЛЕНИЕТО

Бинка Величкова

Денят 9 юли 2011 година навярно ще остане един от най-ярките в летописа на община Болярово. Когато дните не отминават еднообразно, а се превръщат в празници, човек започва да разбира, че всъщност самият живот никога не може да бъде изживян еднотипно. Той ни поднася и безброй цветни мигове, които извисяват душата и радват сетивата.

С вълнение и дружелюбни усмивки жителите и гостите на село Воден посрещнаха президента на републиката. Не един, а три бяха поводите за техния великолепен празник на духовността, както находчиво го определи господин Първанов. Приветливо грейнал от чистота, пъстър и красиво аранжиран с цветя, площадът се огласяше от стилно подбрана българска музика.

Пристигането на височайшия гост внесе радостно оживление сред всички присъстващи. Придружен от кмета на община Болярово Христо Христов и от други официални лица, президентът ласкаво и приятелски се ръкуваше с хората, отправяйки се към официалната трибуна. След тържествените акорди на националния химн прозвуча патетично встъпление на водещата София Минева относно честванията в село Воден: 170 години църковно дело, 117 години читалищна дейност и 30 години възстановен сакрален комплекс.

Чрез обстоен, изчерпателен, наситен с интересна фактология доклад кметът на селото Елена Анева се спря първо на зараждането и развоя на църковното дело. Проследявайки хронологично събитията, тя акцентува върху интересни епизоди от църковната история на селището. А функциониращият в момента, обновен църковен храм „Свети Георги Победоносец”, чието съществуване датира от 110 години, е обявен за архитектурен паметник на културата- четвърта степен. Честването на тази светла годишнина- 170 години църковно дело, уважи с достолепното си присъствие и негово преосвещенство сливенският митрополит Йоаникий. Втората част от доклада на госпожа Анева съдържаше богата информация за читалищната дейност на селото през годините. Възникнало преди 117 години, първоначално читалището носи името „Просвета”. На 26 декември 1984 година е открита новата читалищна сграда, построена с изключителното съдействие на генерал Николай Чернев. Преименувано е в знак на почит към Ана Маймункова, оставила ярки следи в културно-просветната история на село Воден. И до днес то носи нейното име и е културна институция, развиваща читалищна и библиотечна дейност, както и художествена самодейност с родолюбива цел- опазване на автентичния песенен фолклор.

Разкопките край селото са неоспоримо свидетелство за интересната по-ранна история на селището. Своята книга „Парорийският манастир край село Воден” представи д-р Атанас Орачев. Според известния историограф манастирът се е намирал именно тук и е носел името „Света Богородица”. А немалка заплаха представляват иманярите – за жалост техните пагубни набези са причинили много вреди на историята.

С приветствие към всички гости и местни жители се обърна общинският кмет Христо Христов. Обобщавайки патриотичните подбуди за тези чествания, той не пропусна и асоциациите с настоящето, в което живеем днес. А после със задоволство предостави думата на скъпия гост- господин Първанов. Естествено, достъпно и искрено прозвуча неговото слово. Той изтъкна, че ние сме една от малкото нации, които имат два духовни празника – 24 май и 1 ноември (Денят на народните будители). Като такъв празник той определи и този в с. Воден. А фактът, че се честват такива годишнини, говори според него за изострена историческа памет.

Оцелели сме като нация благодарение на трите идейни институции: църквата, училищата и читалищата. Навярно затова според еди американски журналист българските земи са били освободени духом, преди да се освободят политически. Според господин Първанов не трябва да делим на малки и големи нито селищата, нито отделните общини. Освен това в Европа най- добре са устроени и процъфтяват граничните райони. Защо и в България да не бъде така? А неговата идея за „културни коридори” е възприета от страните в цяла Югоизточна Европа. Защото това, че сме европейци, не ни прави по-малко българи. Президентът беше впечатлен от множеството спечелени и реализирани проекти, а заслугата несъмнено е на общинското ръководство и добре организираното управление. Господин Първанов беше топло посрещнат и в Дома за стари хора в селото. Обитателите искрено се зарадваха на това посещение, а за персонала то бе израз на съпричастие и признание към техния труд за достойните старини на старите хора там.

А по-късно , в прохладната лятна привечер, пъстра концертна програма събра отново млади и стари на празнично украсения площад в центъра на селото. Поздрав с песен поднесоха местните самодейки от групата към читалището, както и солистката Вица Пончева от село Воден. С китка от народни песни поздрави гостите и Иванина Маринчева- внучка на Вица Пончева, която изуми с талантливото си изпълниние! Определено можем да наречем това момиче славейчето на Воден и както и самият кмет на Воден сподели- вероятно на Иванина предстоят много успехи на сцената!А сред гостуващите народни певици беше и неотразимата Донка Бумбалова! До късно не секваха песните и кръшните мелодии, които подканяха хората към танци и веселба, а за настроението им се грижеха талантливите музиканти от стралджанския оркестър.

Посещението на президента в град Болярово внесе сякаш свеж полъх в жаркия юлски ден. Много жители и гости се бяха струпали на общинския пазар, с присъствието си повода уважиха и Митко Андонов- кмет на община Стралджа, Георги Георгиев- кмет на община Тунджа. Президентът беше придружен отново от общинския кмет Христо Христов. Двамата тържествено прерязаха трикольорната лента, откривайки най-новата, чудесна придобивка за боляровци и хората от региона- покрития пазар, построен съгласно всички съвременни изисквания. А освещаването на просторния търговски обект извърши лично владиката Йоаникий.

Обръщайки се към хората тук, господин Христов проследи накратко техническата биография на обекта. Това несъмнено е един поет и изпълнен ангажимент към жителите на Болярово и цялата община. Собственик на имота, върху който е изграден обектът е на община Болярово, а възложител на изпълнението на проекта е кметът Христо Христов. Така че можем да кажем,че проектът е изцяло общински. Пазарът е построен изцяло с общински средства , като общата му стойност е 240 хиляди лева. Строежът беше завършен на 30 юни 2011 година и оттогава е въведен в експлоатациял Мащабен и реализиран проект с фирма изпълнител „Коцев и Цветанов”-ООД от град Бургас.

А според думите на президента това е знак,че въпреки кризата хубави неща се случват не само в столицата, а и в крайгранични селища като Болярово. Явно консолидацията между Общинският съвет и местното административно ръководство оказва своето благотворно влияние. Той изрази мнение, че трябва да има специални държавна политика към жителите на крайграничните райони, за да не обезлюдяват занапред.

А поздрав за домакини и гости накрая бяха чудесните танци на детския танцов състав „Боляровче”.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ