Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[03.06.2011]

ВТОРИ ЮНИ- ДЕН НА НАЦИОНАЛНОТО СЪПРИЧАСТИЕ

Бинка Величкова

Денят на Ботев и на загиналите за свободата на отечеството ежегодно ни настига, за да надникне към съвестта на всеки от нас. И да ни припомни , че за тази национална независимост се е плащало скъпо и прескъпо- с цената на живота! За да сторим поклон на всички тях- знайните и незнайни герои, поставили над всичко националните идеали и въжделения, жаждата за повече социални правдини.

Воят на сирените ни напомни отново, че в душите ни този ден трябва да бъде превърнат във време за причастие пред олтара на родолюбието. И за равносметка, разбира се! Защото истинските, достойни неща в живота са далеч от външна показност, словесен формализъм и евтина театралност, нали?

Хората от Болярово подобаващо наситиха с почит и признателност тези мигове на проверка, свеждайки взор пред паметта на героите. Пред насъбралото се множество от служители, общественици, граждани, ученици, учители и т.н. с прочувствено слово се обърна кметът но общината Х. Христов. За да припомни, че няма забрава за онези, чийто пример ще трогва всякога поколенията. Те заслужено населяват държавата на безсмъртието и от своята хладна вечност сякаш следят делата ни. Сякаш ни вдъхновяват или порицават при нужда, бдящи над всеки наш ден и час…

Венци в знак на заслужена признателност бяха поднесени от името на: кмета на общината, Общински съвет- Болярво, Пенсионерски клуб- Болярово, „В и К”, ПК „Напредък”, подразделенията на МВР- участък Болярово, МП „Странджа”, „Витиз Агро- ЕООД”- Болярово.

Минута мълчание на колене в памет на героите – ритуал, изпълнен с нравствено съдържание и ботевски пламък в очите на признателните поколения. Защото от дързостта и оптимизма на гениалния поет и безумно смелия революционер Христо Ботев ще се нуждаем винаги! И няма да заглъхнат героичните акорди на „Тих бял Дунав се вълнува...” – докато я има върху картата на света нашата свидна родна България!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ