Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[18.05.2011]

ПОД ЗНАКА НА ОПАЗЕНОТО РОДОЛЮБИЕ

Бинка Величкова

България и българското през погледа на двама даровити творци- така бих определила литературната среща с писателя Никола Гигов и неговата съпруга Елена Хайтова, дъщеря на прочутия Николай Хайтов. Те пристигнаха в град Болярово от далечния Смолян, откликвайки на поканата на организаторите- ръководството на община Болярово и НЧ „Възраждане 1912”. В залата ги очакваха общественици, учители и възпитатели от училищата и детските градини, членове на общинската администрация, служители от различни институции и ведомства. Среща, посветена на 24 май .

Задушевност и топлота лъхаше от думите на гостите, когато говореха за своето творчество. Н. Гигов гостува на боляровци за втори път. Преди повече от десетилетие се срещна с учениците и учителите от боляровското СОУ „Д-р Петър Берон”, където се състоя обсъждане на книгата му „Космос от мъка и песен”. За целокупното си творчество е получил 19 международни и над 100 национални литературни награди. Той е най- добрият ни изследовател орфеист- 12-те му книги за обаятелната личност на Орфей са плод на половинвековни изследвания. За мене беше чест да представя последната (засега) от тях, носеща оптимистичното и поетично заглавие „Орфей- зора за бъдното”.

Елена Хайтова е автор на 8 книги – романизовани биографии, есета, разкази, публицистика . Две от тях са за баща й- класисът Н. Хайтов ( „Баща ми- най-дивият разказ” и „Гладиаторът Хайтов”). А книгата „Безумният Орфей” е посветила на съпруга си Никола Гигов.

Разказвайки с преклонение и много вълнение за човека и твореца Хайтов, тя подчерта, че родопчани винаги ще носят по частица от неговата правда. Благоговението на нейният знаменит баща пред Левски не е случайно- според Хайтов той е апостол на човещината. И на нашата съвест.

„Бродерия от мълнии” е осмата поред книга на авторката. Един пъстър сборник от есета и разкази , чиито лиричен стил и мъдра преценка за нещата от живота грабват, омагьосват, завладяват.. С истинска наслада прочетох тези творби и се радвах, че мога да ги представя пред аудиторията.

Свои впечатления споделиха много от присъстващите : Димитър Дичев, Костадин Иванов, Мария Маринова, Нина Терзиева. Обобщавайки, водещата София Минева поднесе подаръци на гостите за спомен. А всички ние ще запазим в душите си възхитата от едно опазено родолюбие!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ