Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[18.05.2011]

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ОТЧЕТЕ ДОСЕГАШНАТА СИ ДЕЙНОСТ КАТО ПРЕЗИДЕНТ ПРЕД ЖИТЕЛИТЕ НА ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ

Лора Величкова

На 14 май 2011 година президентът Георги Първанов откри тържествено народния събор „Мараш пее 2011, провеждащ се в красивата местност „Мараш” край Стралджа.

След посещението си в Стралджа Георги Първанов се срещна с жителите на Ямболска област, пред които направи анализ за постигнатото в дейността си през двата свои мандата като президент. Срещата започна в 18 часа в препълнената зала на НТС – Ямбол и продължи повече от 2 часа.

От община Болярово присъстваха кметът Христо Христов, секретарят Нина Терзиева, председателят и заместник- председателят на ОбС- Болярово- Атанас Дженков и Димитър Драгоманов и общинският съветник Донка Ботева. Това са и членовете на инициативния комитет, който преди пет години издигна кандидатурата му и на които отдели специално време след срещата с гражданите.

„ Да оценим особено високо това, което правят кметовете на общините Болярово, Тунджа и Стралджа. Впечатлен съм от усвоените средства по 47 проекта”- заяви президентът.

Георги Първанов заяви, че дължи тази среща на хората от Ямболска област, защото тук е получил силна подкрепа на изборите. Направи преглед на проблемите, които стоят пред българското общество и управлението, отговори на въпроси на гражданите.

“Не е нормално да се говори само за магистрали, доходите са много по-голям проблем.”- каза той и цитира проучване, според което 80 на сто от българите са заявили, че през последните две години живеят по-зле. Във връзка с енергийните проекти той подчерта, че колкото повече газопроводи и нефтопроводи има България, толкова по-добре за страната, а спирането им е “кражба от бъдещето”. Спря се и на здравната политика, като заяви, че не може да се прави “единствено и само на пазарен принцип, особено във време, когато е необходима сериозна реформа. Има градове и села, които са отдалечени дори на 100 километра от болниците, за живеещите там държавата трябва да се погрижи”. Той припомни и разработката с антикризисните мерки, направена от неговия екип – ако те бяха реализирани, ако държавата се беше издължила на бизнеса, сега потреблението щеше да се е повишило, което е част от пътя за излизане от кризата.

Секретарят на община Болярово Нина Терзиева се обърна към президента с благодарност за вниманието и подкрепата, които винаги е оказвал на малките общини, както и за посещението му в Болярово през 2006 година. На въпроса й за бъдещето на малките общини Първанов отговори, че още през 2009 година, когато се е заговорило за закриването им, той е изпратил свой съветник на заседанието на Националното сдружение на общините на Република България. И тогава е прието становището на президента в защита на тези общини. Президентът подчерта, че не приема разделянето на общините на малки и големи , защото те всички имат еднакви отговорности и проблеми за решаване.

В отговор на въпрос Георги Първанов поясни, че АБВ работи за развитие и стимулиране на гражданското общество, а самият проект е продължение “на консолидацията на политическото и гражданското пространство”. По повод тройната коалиция, която управлява миналия мандат и за чийто “баща” е обявяван той, заяви: “Политическата система в България е такава, че коалиции ще има. По-добре е да са явни, отколкото тайни, като сегашните.” Изрази готовност да изслуша всеки, който може да му приведе разумни политически аргументи защо „Атака” подкрепя ГЕРБ например. Коментира и периодично появяващите се предложения за намаляване на броя на депутатите в Народното събрание. При двойно по-малко народни представители ще се свие представителността на гражданите. Ще останат три парламентарно представени партии, от които едната ще е винаги в ролята на балансьор.

Президентската предизборна битка ще бъде много трудна, а кандидатите ще бъдат залети с компромати, прогнозира президентът. Дебатите трябва да започнат сега, да има сблъсък на позиции, а не личностни нападки- заяви той. Защото не ми е безраз-

лично кой ще е следващият президент.

Накрая благодари на всички и пое ангажимент да не прекъсва връзките си с хората от Ямболско.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ