Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[12.05.2011]

ЦВЕТНИЯТ И КРАСИВ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ОУ „СТЕФАН КАРАДЖА”

Лора Величкова

На 11 май 2011 година ОУ „Стефан Караджа”- село Стефан Караджово отбеляза своя патронен празник с вълнуващо тържество в салона на читалище „Стефан Караджа”. Празникът си основното училище отбелязва на рождената дата на патрона си- родения в тяхното село виден национален герой- Стефан Караджа. На 11 май 2011 година се навършват 171 от неговото рождение и талантливите ученици почетоха подобаващо този ден.

Гости на тържеството бяха кметът на община Болярово Христо Христов, кметът на селото Трифон Николов и децата от целодневна детска градина „Иван Илчев”.

Водещи на тържеството бяха чаровните Сюзи Анчева(4 клас) и Жана Димитрова( 5 клас). След встъпителните им думи за Стефан Димитров Димов- Караджата и тяхната гордост,че е техен съселянин и патрон на училището, момичетата дадоха думата на Христо Христов. Кметът на общината поздрави учителите и учениците с техния празник и поднесе на директора Димитър Дичев един скромен подарък за спомен на училището. Заяви,че ще прави всичко възможно и занапред училището да съществува, защото тези деца имат законното право да се обучават в него.

Следващ учениците и учителите приветства кметът на селото – Трифон Николов, като им пожела да имат борбения дух на Караджата. С приветствие след него се обърна директорът на училището Димитър Дичев. Той поздрави чудесния колектив от професионалисти, без които децата не биха се представяли така добре. Изказа радостта си,че гости са им двамата кметове, говори с гордост и възторг за Стефан Караджа, цитирайки думите на Ботев и Каравелов за този велик българин, роден в красивото село Ичме ( Стефан Караджово днес).

След приветствията последва рецитал на ученици от начален етап на обучение, посветен на родината с художествен ръководител Красимира Николова.

Песните на момичетата от групата за народни песни на госпожа Мария Драганова към ОУ „Стефан Караджа” , възхити публиката . Красивите и талантливи девойки изпълниха три народни песни, като две от тях бяха посветени на Караджата- на хубостта на сестра му Търна и за жена му Русана. След това девойките зарадваха присъстващите и с народни танци.

Малките представиха сценката „Мимето” по Асен Босев, подготвена от тяхната учителка Красимира Николова. А след тава учениците от начален етап на обучение изпълниха и други песни и стихотворения- художествената композиция „Парад на плодовете”. Богатата и разнообразна тяхна програма беше под ръководството на учителките им Красимира Николова, Марина Динкова и Недялка Станкова.

По- големите пък допринесоха за настроението на гостите със забавната сценка „Как минава деня на един ученик у дома” под вещото ръководство на Донка Митева. А две тлантливи и забавни момчета показаха чрез песен и оригинален танц как се забавляват учениците между трудните уроци.Заслугата да подготовката им отново е на тяхната преподавателка Донка Митева.

Талантливата третокласничка Юлия Гърдева възхити публиката с изпълнението си на синтезатор. Талантливата и прелестна Юлия свири и на друг инструмент – цигулка, макар и не днес и явно й предстоят доста успехи и на по-голяма сцена за в бъдеще!

Освен народни, ученичките на госпожица Дора Карагьозова впечатлиха публиката с руски танц- така прекрасни в разноцветните си костюми. А красивите танцьорки от мажоретния състав закриха този вълнуващ празник, наситен с многобройни и прекрасни изпълнения!

Макар и от малко училище и днес децата от ОУ „Стефан Караджа” ни показаха, че са не по- малко умни, талантливи и упорити. Директорът Димитър Дичев , още в началото ги поздрави с чудесните резултати, показани на тестовете и аз лично съм убедена,че тези деца ще продължават да се развиват и за в бъдещи в различни области, все така под вещото ръководство на прекрасните професионалисти там.

Честит празник, мили ученици и учители в ОУ „Стефан Караджа” и много, много успехи!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ