Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[26.04.2011]

БЕШЕ ОСВЕТЕНА ИКОНАТА НА СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР- ПОКРОВИТЕЛЯТ НА ГРАД БОЛЯРОВО

Лора Величкова

На 24 април 2011 г. от 11 часа в храма на град Болярово „ Св. вм. Димитрий“ отец Димитър тържествено освети новата икона на Св. вм. Димитър. За тази икона средствата бяха събрани благодарение на щедростта на дарители, имената на някои от които бяха споменати в молитвите на отец Димитър. Средства продължават да се набират за поставка на иконата и ремонт на храма в дарителската сметка и в урните, поставени на обществени места.

След самата церемония по освещаването д-р Янка Николова, член на църковното настоятелство, благодари на всички дарители. Към съгражданите си се обърна и кметът на общината Христо Христов, който отбеляза,че благодарение на щедростта на всички тях освещаването на новата икона е вече факт. А на 29 април 2011 г. за гласуване в Общински съвет- Болярово се внася предложение за подновяване на прзника на Болярово- 26 октомри, денят на св. Димитър.

Св. великомъченик Димитър се счита за закрилник на града ни. Голяма част от жителите на общината смятат, че след открадването на предишната икона са се случили доста нещастия и затова беше направена подписка да се върне датата на празника на града на деня на светеца. Това е на път да стане факт, а за радост на всички вече има нова осветена икона. Така се очкава да дойдат по- хубави дни за всички жители на общината, закриляни от светеца.

Празничните литургии, предшестващи Великден, започнаха още от 17 април 2011 г. с праника Цветница. Тогава в храм „Св. Димитър“ отец Димитър отслужи празничната литургия „Входа на Иисус Христос в Йерусалим“.

На 21 април от 19 ч. имаше вечерна служба „Опело Христово“, а на 22 април- Разпети петък, отец Димитър отслужи вечерна служба „ Дванадесетте евангелия“. Великденската литургия „Възкресение Христово“ беше отслужена на 23 срещу 24 април. Великденска служба на 24 април беше отслужена и в храм „ Св. Гоерги Победоносец“ в село Воден.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ