Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[19.04.2011]

ПРАЗНИЧНА ЛИТУРГИЯ ЗА ЦВЕТНИЦА В ХРАМА „СВ. ДИМИТЪР” В БОЛЯРОВО

Лора Величкова

На 17 април 2011 г. от 9 часа отец Димитър отслужи празнична служба „Входа на Исус Христос в Йерусалим”. Литургията беше по случай празника Цветница. Вярващите празнуват тържественото посрещане на Иисус Христос в Ерусалим в дните преди еврейската Пасха.

На Цветница Имен ден имат всички, които носят имена на цветя и растения. Цветница е празникът на настъпващата пролет, на събуждащата се природа. Като християнски празникът е подвижен, отбелязва се и в православната, и в католическата, и в протестантската църква една седмица преди Възкресение Христово, в неделята след Лазаровден.

Празникът е в шестата неделя на Великия пост. На този ден в храмовете се благославят върбови клонки, които вярващите отнасят до дома си за здраве. На излизане от храма всеки взима осветени цветя и клонки, които слага пред иконата и на входната си врата.

Върбата е първото от растенията, което се събужда от зимния сън. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос на този ден.

След днешния празник идва Страстната седмица, която напомня за страданията, смъртта и възкресението на Иисус Христос.

След празничната литургия в храм „Свети Димитър” н Болярово се състояха и три кръщенета. В Христовата вяра от отец Димитър бяха посветени малкия Дани, майка му Петя Димова и тяхната приятелка Кремена Филипова.

След тази служба, боляровци взеха решение иконата на Св. великомъченик Димитър да бъде осветена праъзнично на 24 април 2011 г.(Великден) от 11 часа.

.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ