Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[10.03.2011]

ОСМИ МАРТ- МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЖЕНАТА И ПРАЗНУВАНЕТО МУ В ОБЩИНА БОЛЯРОВО

Лора Величкова

Международният ден на жената се празнува всяка година на осми март. Това е ден за международно признание на икономическите, политически и обществени постижения на жените. Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жените работнички, състояла се на 8 март 1857 в Ню Йорк. Някои обаче не признават тази дата, а смятат за начало шествието на жените през Ню Йорк през 1910 година. На 27 август в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените социалистки и там по предложение на германката Клара Цеткин се приема в една първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност.

В България първото честване на осми март е през 1915 година. Като общобългарски празник обаче започва да се празнува след 9 септември 1944 година.

На 8 март 2011 година в община Болярово също за пореден ден дамите отбелязаха своя празник. Служителките от общинската администрация бяха приятно изненадани от организацията на техния празник от колегите им мъже. Те отбелязаха празника в ресторант „Казино”. Всяка получи цвете като специален жест на внимание от кмета Христо Христов, който подчерта,че това е от името на всички мъже от общинска администрация. В празнично слово към колежките си общинският кмет разказа накратко откога и защо осми март се празнува като международен ден на жената. Поздрави жените и с няколко стихотворения.

Жените от общинска администрация бяха очаровани от тази организация и посрещнаха празника си с много настроение, танци и песни. За музикалното оформление се погрижиха оркестър „Странджански ритми”, които изпълняваха музикалните желания на всеки. Общинските служителки бяха поздравени с песни и от техния колега Иван Апостолов, който е част от мъжката певческа група към читалище „Възраждане 1912”. Под ръководството на Мария Христова групата пожъна доста успехи през изминалата година.

В Защитеното жилище за възрастни хора в Болярово с управител Таня Христова възрастните жени отбелязаха празника си със скромна почерпка.

Осми март празнуваха и в ДВУИ- село Малко Шарково. В Дома на жените е бил организиран празничен обяд, персоналът е празнувал също с тях. А осемте жени от Защитеното жилище в град Болярово са празнували отделно,на заведение.

В дома за стари хора в село Воден денят на жената също беше отбелязан подобаващо.

Международния ден на жената празнуваха и в няколко селища на общината. В село Мамарчево, благодарение на съвместната организация на НЧ „Светлина” и кметството на селото, жените празнуваха в сградата на клуба на пенсионера с много настроение.

Отново благодарение на съвместния труд по организацията на кметството на селото и НЧ „Просвета” празнуваха и в село Голямо Крушево. Там винаги подобаващо се отбелязва всеки празник.

Благодарение на НЧ „Н. Й. Вапцаров” и кметството на село Попово празнуваха и жените на селото, като към тях са се присъединили и жени от Дъбово, както на почти всеки празник. Тържеството им е било в ресторанта на село Попово.

В Горска поляна също беше отбелязан празникът на жената, там инициативата е била на пенсионерски клуб „Трета възраст”.

В магазина на село Вълчи извор пък са се събрали жените на селото ,за да отбележат празника си,благодарение на организацията на кметския наместник на селото.

В Голямо Шарково също жените са отбелязали своя ден.

А в село Крайново, по традиция, както през последните осем години, кметския наместник А. Василева отбелязва празника си, заедно с жените от селото в кметството. Всяка от жените е приготвила свое ястие, въпреки че Василева, както винаги се беше погрижила за всичко. За всяка от жените и тази година тя беше приготвила цвете и подходящ подарък.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ