Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[07.03.2011]

ПРАЗНИЦИ ПОД ЗНАКА НА ПРИЗНАНИЕТО И ТАЛАНТА

Бинка Величкова

В студения следобед на 2 март 2011 г. , т.е. в навечерието на нашия национален празник и ден рожден на свободата, към центъра на Болярово се стекоха хора от всякакви възрасти и социални прослойки: ученици, общински служители, представители на различни институции, общественици, пенсионери, учители... За да присъстват на тържественото поднасяне на венци пред паметника на загиналите през войните – ритуал в знак на почит и признателност към героите, извоювали националната ни независимост. А после всички се отправиха към салона на читалище „Възраждане”, където предстоеше тържественото честване, възвестено от шеметния танц на мажоретките.

Вълнуващото встъпление на водещата - София Минева, потопи всички присъстващи в атмосферата на онези героични времена, когато желанието да се видим отново горда и свободна нация е било заплатено с живота на безброй опълченци и руски войници, предвождани от храбри пълководци с необятни славянски души.

Лиризъм, топлота и родолюбие прозираше и в словото на обаятелния млад секретар на общината Нина Терзиева. Лаконично, ала емоционално наситено, то прозвуча като своеобразно заключение към пантеона на безсмъртието – за честта и славата на многострадалното ни отечество България!

И тъй като 1 март бе денят на художествената самодейност, в празничната програма намериха заслужено място изявите на отделните самодейни колективи и детски групи.

Със своя художествено-музикална програма се представиха учениците от СОУ „Д-р Петър Берон” – град Болярово под ръководството на преподавателките Мария Маринова и Нели Христова. Великолепният рецитал, тематично свързан с националния ни празник, както и песните, изпълнени от техните възпитаници, развълнуваха дълбоко публиката.

Пъстър букет от изпълнения поднесоха на всички в залата и малките чаровници от ЦДГ „Здравец” – гр. Болярово. Те доказаха, че са еднакво добри и в мажоретните танци, и като фолклорни играчи, и в драматизирането. Затова и продължителните аплодисменти на публиката бяха съвсем заслужени.

И учениците от ОУ „Стефан Караджа” не пропуснаха да зарадват своите почитатели. Техният чудесен мажоретен танц дълго ще се помни! А изящното изпълнение на малката цигуларка Юлия Гърдева, изпод чиито нежни пръсти отекна великолепната „Ода на радостта”, докосна сякаш най-чувствителната струна в душата на всеки, имал удоволствието да я чуе!

С нови изпълнения в състава си, малките танцьори от прекрасната формация „Боляровче” за кой ли път очароваха публиката! Техните многобройни изпълнения, наситени с чувство, размах и дух, внесоха наслада и за очите, и в душите на зрителите. Браво, приятели!

И тази година в общинския преглед на художествената самодейност се включиха доста певчески групи: при народно читалище „Възраждане” – гр. Болярово, народно читалище „Светлина” – с. Мамарчево, народно читалище „Стефан Караджа” – с. Стефан Караджово, народно читалище „Ана Маймункова” – с. Воден, както и самодейките от Пенсионерския клуб от Болярово. Естествено, всяка от групите има свой облик, свой чудесен репертоар и характерен стил – на сценично присъствие и певческа изява. Свързва ги обаче любовта към народното творчество. И по-точно – усетът към красота, който са открили: в багрите на живописните носии, в ритъма на песните, в богатото идейно съдържание на всеки текст!

Еднодневна екскурзия в страната бе наградата за всички творчески колективи, оповестена от секретаря на общината Нина Терзиева.

И тези празници останаха зад нас. Но те ще се повтарят ежегодно – докато има българи, които тачат свободата! И докато има хора, благословени с дарбата да раздават щедро светлина и красота!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ