Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[01.03.2011]

СОУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН” ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА ТРЕТИ МАРТ

На 3 март България празнува своя национален празник. На тази дата се навършват 133 години от Освобождението на страната от турско робство. По случай Трети март се проведоха тържествени чествания в цялата страна.

На този ден през 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор, който така и не влиза в сила. Според договора начело на държавата трябва да застане княз, който да бъде избран от народа. Османската империя няма право да държи турски войски в Княжеството.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за Национален празник.

Тържество по повод празника се състоя в СОУ „Д-р Петър Берон” - гр. Болярово. Директорът на училището Васил Гаджуров поздрави всички ученици и учители, като напомни за светостта на този ден.

Литературно-музикална композиция по стихове на учителката по български език и литература Бинка Величкова изнесоха ученици от четвърти и седми клас с художествен ръководител г-жа Мария Маринова. Последва презентация, подготвена и реализирана от учителката по география и история Славка Минчева и единадесетокласничката Гинка Иванова. Презентацията живо отразяваше свободолюбивите пориви на българския народ, намерили своя апогей в защитата на връх Шипка.

Много настроение и усмивки внесе песента на шестокласничките Катя Мишева и Галина Минчева „Залюбила мома”, както и изпълнението на „Полегнала е Тодора” от Стоянка Гръкова, ученичка от седми клас. Като прекрасен завършек на тържеството бе песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България”, изпълнена с много чувство от дванадесетокласника Илиян Иванов. Припевът бе подет от всички ученици и те запяха заедно с него. Силно вълнение се изразяваше в думите им: „Моя България,... моя прекрасна страна!” Художествен ръководител на музикалната програма бе г-жа Нели Христова.

В този ден патриотичното чувство завладя сърцата на децата и те се почувстваха горди да се нарекат БЪЛГАРИ!,

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ