Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[22.02.2011]

ВЕСЕЛБА ПО МЪЖКИ В СЕЛО ГОЛЯМО КРУШЕВО

Бинка Величкова

В празничния календар на българите не са много на брой типично мъжките празници. Но те се честват от представителите на силния пол наистина подобаващо! Защото в тези дни мъжете сякаш съизмерват волността на душите си с образите, завещани от векове по силата на традициите.

На 14 февруари 2011г. и в с. Голямо Крушево настъпи поредното празнично раздвижване. Под игривите звуци на гайда и тъпан бяха посетени домовете на уважавани в района и селището местни лозари за ритуалното зарязване на лозите. Спазвайки характерните за този празничен обичай обреди, мъжката дружина тържествено короняса своя цар –Павел Количев.

Празненството се пренесе в местната кръчма, където с вълнение се очакваше провеждането на един забавен, интригуващ апетитите на „публиката” конкурс – за най-хубаво вино. Отредени бяха награди за класираните на първо, второ и трето място, осигурени и връчени от Стоян Чувиев, като призът беше грабнат от избрания за „цар” Павел Количев, почитан и всепризнат лозар, майстор на хубавото вино. Мъжката веселба продължи на пълни обороти, събрала заедно хора от различни поколения, социален произход и родова принадлежност. Сближаваше ги желанието да си пожелаят взаимно добра, плодородна стопанска година. Да има отрупани с едри гроздове лозници, а после – преливащи от руйно и непокорно вино бъчви…

В този ден всеки от тази весела мъжка компания беше загърбил личните си грижи, семейните проблеми, чакащите решения житейски задачи, за да се слее в общия пенлив поток на тържеството. И то неусетно се превърна в празник на неостаряващия, бодър мъжки дух, на виното и веселието – така свойствени с мъжката природа по рождение! Празник, който не остарява. И така ще бъде винаги – докато под небето ни се раждат и се трудят българи. „А в село Голямо Крушево традициите всякога са били тачени, пазени и обновявани, съгрявани от топлината на родолюбието – и някога, и сега. С гаранция – бъдещето!” Тези думи на кмета на селото Костадин Иванов нека бъдат оптимистичен финал. И достойна характеристика на чудесните му съселяни.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ