Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[22.02.2011]

В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА

Бинка Величкова

На 18.02.2011 г., т.е. в навечерието на онази трагична дата за националната ни история – 19 февруари, когато преди 138 години издъхна на бесилото Апостола на българската свобода, в СОУ „Д-р Петър Берон” – град Болярово се състоя възпоменание по този тъжен повод.

Слова за величието на делото му и трагизма на неговия житейски край прочете пред всички ученици и преподаватели седмокласничката Стоянка Гръкова.

Последва литературно-музикална програма – в прослава на легендарния борец за национално освобождение и социални правдини Васил Иванов Кунчев – Левски. Личност, събрала в себе си цялата святост на националния идеал, съчетала пословична скромност и божествено обаяние. За всички нас, неговите потомци, той е рядък синоним на безкористна саможертва в името на свободата. И съзнаваме с болка, че със своята нравствена извисеност остава все така недостижим!

Чрез обстойна, наситена с художествени детайли презентация, поднесена от единадесетокласничката Гинка Иванова, присъстващите имаха възможност да получат полезна, интересна и емоционално въздействаща информация за мястото на Левски в нашата и световната история. И за онзи малък, светъл храм, който всеки от нас е съградил за него в душата си – за да ни бъде упование, вяра и светиня за цял живот!

За подготовката и реализацията на отбелязването на 138-годишнината от гибелта на Васил Левски не пожалиха знания и умения преподавателките Славка Минчева, Мария Маринова, Бинка Величкова и др., подпомогнати от множество ученици – участници в представената програма.

Ти всякога ще ни бъдеш нужен, Апостоле! Времето те повика, за да въплъти в тебе най-хубавото от народния характер. И нека всеки от нас докаже, че ти не си се излъгал в мечтите си за бъдещето; че сме достойни твои съотечественици и духовни наследници!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ