Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[16.02.2011]

ТРИФОН ЗАРЕЗАН В БОЛЯРОВО

Лора Величкова

По православния календар 14 февруари – Трифон Зарезан или Ден на лозаря, е български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите , соколарите и кръчмарите.

На този ден мъжете отиват на лозето, прекръстват се, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал са нарича „зарязвяне”.

И в Болярово беше отбелязан подобаващо празникът на 14 февруари 2011 г. В 10.30 общинският кмет,заедно със заместник-кмета, председателя на Общинския съвет и мъжете от общинската администрация „зарязаха” ритуално лозята от лозовия масив край Болярово, собственост на „Винис Агро” ЕООД- със седалище в град Болярово.

Общинският кмет, а след него и заместник-кметът Жельо Желев, след ритуалното „зарязване” и поливане, пожелаха берекет и плодородие, а след тях и всеки един от общинските служители повтори ритуала.Господин Христов пожела на служителите си да обединят двата празника( на 14 февруари католиците празнуват Свети Валентин- денят на влюбените) в сърцата и душите си и да са винаги здрави, усмихнати, обичани и щастливи!

След това честването продължи в хижата край село Стефан Караджово, където бяха дегустирани три вида вина- бели, червени светли и червени тъмни- на някои от лозарите, предложили от собственото си производство вина.

Първа награда за производител на бяло вино взе Николай Иванов (от отдел ТСУ), а втори стана Васил Палов от същия отдел. При червените светли вина се отличи като най-добро вино това на Атанас Зотов (ИДОС). А при червените тъмни първата награда беше за Драган Митев („В и К” ), а втората- за Атанас Дженков( начлник на „В и К”- Болярово).

Организацията на мероприятието беше на читалище „Възраждане 1912”, съвместно с община Болярово, а наградите- сувенири бяха осигурени от читалище”Възраждане 1912”- град Болярово.

В ресторант „Казино” отбелязаха празника си колективът на фирма „Витис Агро” ЕООД и собственици на всички лозови масиви на територията на град Болярово.И те са направили ритуално зарязване същата сутрин. Управителят на фирмата- Красимир Аврамов, не успя да присъства, но агрономът Нико Стойков, занимаващ се с цялата технологична дейност, ми разказа за фирмата, със седалище в град Болярово. От 2004 година отглеждат няколко сорта грозде в лозовия масив на града ни. Притежават 1100 декара лозя, от които 800 са каберне, 180 - сира и останалите 120 декара са мерло.

Фирмата разполага със съвременна техника, а работниците им наброяват 20 души.

През 2008 година сортът каберне на фирмата получава „Златен ритон” на „Винария”- Пловдив, която е най- престижна награда за вино.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ