Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[27.01.2011]

КОНСУЛТАТИВЕН КАБИНЕТ ЗА РОДИТЕЛИ- ПОРЕДНАТА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТА „ДЕЦАТА- НАША ОБИЧ И ТРЕВОГА”

Лора Величкова

На 26 януари 2011 година от 14 часа се проведе една от дейностите, предвидена в проекта „Децата – наша обич и тревога”- консултативен кабинет за родители. Проектната идея е разработена по програма „Овластяване на безвластните по време на криза” с подкрепата на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Извънреден фонд към института „Отворено общество”- град София. Проектът е с времетраене 1 ноември 2010 г. – 30 април 2011 г.

Този път тримата лектори наблегнаха на отношенията деца- родители и най- вече ролята на родителите при възпитанието на подрастващите. Лекциите бяха изнесени пред родителите на децата от целевата група па проекта, а лектори бяха Пенчо Бординяшки(психолог и педагог, замeстник-директор на ОУ „Паисий Хилендарски”- град Елхово), Ивана Кърева( директор на Общински детски комплекс- Елхово) и юристът Димитър Димитров.

Първият лектор- П. Бординяшки говори за насилието сред децата и причините за неговата поява. Той сподели,че според обобщените от него изследвания и наблюдения на психолозите, много голямо влияние в това отношение оказват медиите. Колкото добри и възпитателни функции имат в някои случаи, толкова от тях се попива агресията и насилието от децата. Телевизия, интернет, компютърни игри- всичко това влияе много силно на психиката на детето. Гледайки сцени на насилие всеки ден и стремейки се да подражава на любимите си супер герои в детето се поражда агресия.

Бординяшки подчерта, че неслучайно на доста филми, са поставени задължителните надписи, че не се препоръчват на деца под определена възраст и доколко ще видят нежелателни за тях неща децата ,зависи от родителите. Контролът зависи изцяло от тях, особено, когато децата са по-малки. Дали и как ще им забранят да гледат определени неща и как ще им привлекат вниманието към други, коментира още той. Родителите, според него, е нужно да следят с кого общуват децата им, с какво се занимават в свободното си време, защото освен училището и държавата, най-важни в грижите и възпитанието са родителите.

Лекторът говори на родителите още за поддържането на интереса на детето, за състоянията му като тревога,самота, депресия,страх,които не бива да се допускат. Завърши с провеждането на една анкета с присъстващите родители, която показва доколко те познават децата си.

Следващата лекторка- педагожката Ивана Кърева започна лекцията си с една притча, която беше чудесно встъпление. Тя говори за типовете семейства, според броя на членовете на семейството и влиянието на семейната среда. Защо децата на разведени родители са по-податливи на агресия. Кога семейната среда е здравословна и кога конфликтогенна и откъде възникват кризите в семейството. Как да се справят родителите в прехода от детството към юношеството, както и при появата на второто дете в семейството. Обърна внимание на случаите, когато детето е единствено в семейството и презадоволено и до какво води това.

Интерес предизвика разграничаването на типове майки според психолозите, които Кърева прочете пред присъстващите и помоли всяка от тях да определи към кой тип спада. Типовете майки,които изброи педагожката бяха: жертвоготовната; майката-кукла; отчуждената; тревожната; „подвижната библиотека”; ревнивата; майката –приятел; майката тип „отвреме навреме”; липсващата; тираничната и колебаещата се майка.

Накрая Кърева завърши с това,че идеална майка няма ,но добри майки са тези,които се учат от грешките, допуснати от тях при възпитанието, а най-важна е любовта ,с която се отглеждат децата.

Последен пред майките говори юристът Димитър Димитров.Той, разбира се, даде съвет на родителите как да не допускат децата им да извършват противообществени прояви. Трудовата терапия, според адвокатът , е най-добра, дори и това да е ученето на уроците и писането на домашните.Според него това ще предотврати до голяма степен лошите прояви на децата, но освен училището, родителите са много важни като възпитатели. Често срещани прояви при децата са посегателството на собствеността, сподели с тревога Димитров. За това, според него, спомага „сърфирането” в интернет и родителите трябва да са запознати повече с местата, които посещават децата им и хората , с които контактуват в училище, в интернет и на други места. Накрая призова родителите да му задават конкретни въпроси, ако имат такива.

След изслушаните лекции, специалистът за работа с деца по проекта „Децата- наша обич и тревога” Мария Маринова благодари на лекторите и родителите за отделеното време и заяви,че ще продължават да работят с децата и се надява заедно да постигнат резултати.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ