Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[04.01.2011]

УЧАСТИЯ И УСПЕХИ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ НА МЪЖКАТА ПЕВЧЕСКА ГРУПА КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „ВЪЗРАЖДАНЕ-1912 ”- ГРАД БОЛЯРОВО

Лора Величкова

Мъжката певческа група към читалище „Възраждане 1912” под ръководството на читалищния секретар Мария Христова имаше няколко участия в различни мероприятия и през изминалата година, успехите от които ние редовно следяхме и отбелязвахме.

Но лично аз съвсем отблизо следях декемврийските им участия и с радост ще разкажа на нашите читатели за успехи, които заслужават да се споменат.

През последния месец от 2010 година коледарската група към читалище „Възраждане- 1912” взеха участие в няколко мероприятия с коледарските си песни.

На 22 декември 2010 г. беше първото им участие на Общинския коледарски празник Стралджа 2010 г. Отзовавайки се на поканата на стралджанския кмет Митко Андонов, нашите момчета получиха заслужени аплодисменти от възхитената публика и взеха втора награда абсолютно заслужено. Както останалите наградени, те получиха грамота и парична награда. Журито, с председател Мария Цонева, беше доста затруднено при толкова много участници и чудесни изпълнения.

На другия ден, мъжката певческа група отново изправи публиката на крака в салона на читалище „Възраждане” на общинския коледен празник на 23 декември 2010 г. Макар и малко уморени, те отново се представиха великолепно и тяхното изпълнение възхити всички и беше чудесен завършек на празника. Заслужена награда получиха от кмета на общината, както и останалите участници- грамота и парична награда.

А на Бъдни вечер, 24 декември 2010 година по традиция певческата група се представи със своите коледарски песни, заедно с останалите коледарски групи пред кмета на общината, както е по традиция, всяка година. Тогава всички коледарски групи отиват да представят коледарските си песни първо при кмета и той им дава един вид „разрешение” да започнат коледуването в града по къщите. Тъй като другите представили се групи пред кмета бяха съвсем скоро сформирани, няма да е нескромно да кажа, че певческата група към читалище „Възраждане” на М.Христова се представи най-добре. Под вещото ръководство на читалищния секретар и с постоянството си(достатъчното репетиции,въпреки постоянната им заетост) те постигнаха страхотен успех наистина през този месец(и не само).

Най-големият успех, за поредна година беше на на Националния коледарски празник „Ямбол 2010” в град Ямбол, проведен навръх Коледа- 25 декември 2010 г. Участниците бяха над 700 от шест области на България. Общо 50 коледарски куди се състезаваха в четири категории.

И въпреки че вече пета година коледарската ни група получава първа награда,като миналата година наградите са две(за певческа група и за обреден хляб), то тази година може да кажем, че имахме дори по-голям успех- първите ни награди са три- първа награда за певческа коледарска група; за най- автентична благословия и за най-автентичен обреден хляб.

Председател на журито и тази година беше изтъкнатият фолклорист проф. Д-р Георг Краев, директор на програма „Фолклорни изкуства” в Нов български университет- София. В журито са още Христо Димитров, хореограф и продецент на Национален фолклорен асамбъл „Българе”, н.с. I ст. Николай Ников, главен асистент в Софийски униварситет „Св. Климент Охридски”- София, доц. д-р Антон Антонов, балетмайстор в асамбъл „Тракия”, както и Георги Нойков, музикант.

Организатори на фестивала са Община Ямбол, читалище „ Пробуда-1909”- Ямбол и читалище „Зора- 1945”- Ямбол. Общият награден фонд на фестивала е 4000 лева.

Коледарската група към читалище „Възраждане- 1912” град Болярово с ръководител Мария Христова получи диплом и парични награди на националния коледарски празник „Ямбол 2010”. Техните успехи се дължат на таланта, упоритостта и постоянството им. Както и на организацията и подкрепата на неуморимата госпожа Христова. А тя от своя страна, благодари на всички от тази група за това,че въпреки натоварения им работен график, са намирали време и начин за репетициите и участията си. Разбира се,не им е било лесно, но резултатите са налице.

Нека поздравим нашите момчета за поредните успехи, нека знаят,че се гордеем с тях и да им пожелаем здраве,оптимизъм и много, много успехи и през 2011 година!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ