Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[17.11.2010]

ДО 10 000 ЛВ. МОГАТ ДА БЪДАТ ОТПУСНАТИ НА ВСЯКА ОБЩИНА ОТ БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

Средствата ще са за ремонт на военните паметници на територията на дадената община

Това стана ясно след проведеното заседание на Областната комисия „Военни паметници”. На него бе приет Областният регистър на военните паметници в Ямболски регион. В срещата участие взе и експертът по военни паметници в МО Иво Антонов.

„Събраната актуална информация за състоянието и вида на паметниците, заедно с богатия снимков материал, е в полза на провеждането на успешната държавна политика по тяхното опазване, поддържане и възстановяване”, заяви при откриването на заседанието заместник областният управител Димитър Иванов. Той подчерта, че Областна администрация, съвместно с членовете на Комисията, прави всичко възможно този тип културно-историческото наследство да бъде поддържано и популяризирано сред обществеността и особено сред подрастващите.

Над 100 са военните паметници в петте общини на област Ямбол, които влизат в Регистъра. По някои от тях предстои да се направят допълнителни проверки. В Регистъра освен паметници, са включени също монументи, костници, войнишки гробища и паметни плочи, както е регламентирано в Закона за военните паметници. За всеки от тях съществува анкетна карта с информация за вида и състоянието им, а общините имат ангажимента да изготвят необходимата проектна документация за заявяване на финансови средства, където това е необходимо.

Картотеката на военните паметници на област Ямбол ще послужи при изготвянето на Националния регистър. За всички желаещи да се запознаят с военната история на Ямболския край, Регистърът на военните паметници в региона ще бъде качен и на електронната страница на ОА.

На територията на община Болярово такива паметници има в следните населени места: Болярово, Стефан Караджово, Голямо Крушево, Оман, Денница, Камен връх, Горска поляна, Вълчи извор, Златиница, Малко Шарково, Голямо Шарково, Воден, Странджа, Ситово,Попово и Дъбово.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ