Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.08.2010]

НОВИ ЛОВНИ СТРАСТИ И ЕМОЦИИ

Бинка Величкова

При откриването на ловния сезон на 14 август 2010г. със салют и едноминутно мълчание в цялата страна ловците почетоха светлата памет на сладкодумния разказвач, неотразимия ловец, духовития събеседник и даровит български писател Дончо Цончев.

Едва ли в родната ни художествена литература има творци, които така детайлно познават психиката на ловеца, както я познаваха те двамата с другия не по- малко запленен от ловната романтика наш класик Емилиян Станев.

Трудното, наситено с напрежение и лишения време , в което живеем, провокира повече наши сънародници да потърсят убежище за душите си в дивата прелест на горските усои, сред успокояващата тишина на прекрасната ни природа. Бродейки из поля и балкани, ловците сякаш зареждат с нови радости, с неизмеримо количество положителна енергия своите бодри сърца, откъсвайки се от дребнавостта на ежедневието.

В събота (14 август 2010г.) бе открит ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини. Тази година откриването съвпадна с честването на празника на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” и Дните на лова и дивеча (от 6 до 14 август), които традиционно предшестват откриването на ловния сезон… На 1 август се навършиха и 115 години от излизането на брой първи на списание „Ловец”, чийто наследник днес е списание „Лов и риболов”.

Повсеместно из България тези дни бяха отбелязани по достоен начин – чрез провеждане на ловни събори, спортни и кинеложки прояви , с водосвети и празнични трапези, откриване на нови ловни домове, хижи, заслони и волиери, разселване на десетки хиляди птици(яребици, кеклици и фазани). Едва ли има друга организация в отечеството, която така задружно, ведро и всенародно да празнува своя празник !Тя наброява повече от три хиляди ловни дружинки, които умеят не само да умножават богатствата от дивеч, но и безкористно да се веселят!

В хубав празник се превърна денят 14 август и за членовете на Ловно- рибарско сдружение „Странджа”- община Болярово. В състава му влизат 13 ловно- рибарски дружини с 450 членове в съответните населени места на територията на общината.

Взаимоотношенията между членовете са изградени на високохуманни , дружески основи , а дейността на сдружението се отличава с активност, резултатност и динамика, с отговорност към проблемите на настоящето.

В някои селища откриването на лова бе съпроводено с курбан( както повелява традицията). Но навсякъде доминираше приповдигнатото настроение – нещо свойствено за „емоционалния кодекс” на ловците от ЛРС „Странджа” в частност и за всички членове на Съюза на ловците и риболовците в България. Емоционално звучи

призивът на председателя на Националното ловно-рибарско сдружение Иван Петков: „Да бъдем съзнателни ловци, изразители на вековната обич и почит към българската родна природа! Да милеем и се грижим за нейното богатство . Да не забравяме , че на нея дължим физическото и духовното здраве на нашия народ.”

И така, нов ловен сезон – нови страсти и емоции. Нека той бъде щедър и благодатен за всички членове на ЛРС „Странджа”, наситен с незабравими ловни приключения, духовно разтоварване и много забавни мигове! Наслука!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ