Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.08.2010]

САМОДЕЙКИТЕ КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „СТЕФАН КАРАДЖА”- СЕЛО СТЕФАН КАРАДЖОВО- С НАГРАДА ОТ ЮБИЛЕЙНИЯ ДЕСЕТИ СЪБОР „КОПРИВЩИЦА 2010”

Лора Величкова

Тази година се проведе десетия юбилеен събор за народно творчество в Копривщица.

13 000 изпълнители се изявиха на седемте издигнати сцени в местността „Войводенец”.Съборът се провежда веднъж на пет години и събира участници и гости както от цялата ни страна ,така и от чужбина. Гостите бяха около 200 хиляди и с интерес наблюдаваха певци,танцьори,свирачи, разказвачи на народни обичаи.

Участниците в Копривщица бяха определени след надпревара на регионални кръгове. Самият събор в Копривщица беше 3 дни- от 6 до 8 август и от Ямболска област взеха участие над 500 наши земляци, 39 ямболски състава за народни песни и танци и индивидуални изпълнители демонстрираха фолклорното богатство на региона ни. От тях 17 станаха носители на специални отличия.

От община Болярово класираните участници бяха мъжката певческа група към читалище „Възраждане”- град Болярово с ръководител Мария Христова и женската певческа група към читалище „Стефан Караджа”- село Стефан Караджово с ръководител Златка Тодорова. А с индивидуално изпълнение участие взе талантливата боляровка , възпитаничка на Средното музикално училище в град Котел- Елеонора Желева.

Освен с чудесното си изпълнение и невероятни гласове, караджовки привлякоха погледите на много от посетителите с автентичните,красиви и оригинални носии. Всички,които минеха край тяхната сцена им се възхищаваха и проявяваха желание да ги снимат. Най- очаровани бяха чужденците.

Мъжката певческа група също предизвика много аплодисменти от публиката, както и на регионалния кръг в Ямбол и тук гостите станаха на крака, показвайки възхищението си.Почти нямаше друга мъжка певческа група, в която да участват предимно младежи.

Елеонора Желева доказа също за пореден път,че има талант и е заслужила всяка от наградите си от участията си в различните до сега събори, включително и на „Върбова свирка свири” ,където отново журира и доцент Крум Георгиев.

На 10 август 2010 г., в присъствието на областния управител Таня Димитрова, известният изследовател на българския фолклор и член на журито доцент Крум Георгиев връчи в град Ямбол наградата на фолклорната група за автентичен фолклор при читалище „Стефан Караджа”, получена от читалищния секретар Руска Димитрова. С плакет „10 години фолклорен събор Копривщица 2010г.” и грамота бяха отличени гласовитите караджовки – награда,с която те заслужено се гордеят.

Важно е да отбележим, че към почти всяко читалище на територията на община Болярово функционират фолклорни групи , участващи в общински ,областни и други регионални празници и фолклорни събори из страната. Да им пожелаем успех и много нови награди и в предстоящите им участия, за да продължат да доказват колко талантливи изпълнители има нашия боляровски край.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ