Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[03.08.2010]

И В ОБЩИНА БОЛЯРОВО ЖЪТВАТА ПРИВЪРШВА

Бинка Величкова

Усилната жътвена кампания е към своя край. Земеделските производители в цялата страна , възлагащи надежди за обилна реколта, определено не са доволни, защото очакванията им не се оправдаха. Това несъмнено се отнася и за зърнопроизводителите , обработващи нивите на територията на община Болярово. От разговорите ми с някои от тези грижовни стопани, вложили своевременно нужното старание, стана ясно, са добивите са под очакваните. Причините са ясни – неблагоприятните метеорологични условия в кря на пролетта и началото на лятото несъмнено дадоха своето негативно отражение. Но... в земеделската работа рисковете са постоянни спътници на полските труженици – и някога, и сега. Природните фактори, толкова щедри обикновено, понякога могат да бъдат толкова неумолими!

Но въпреки атмосферните смущения,жътвата – добре организирана, старателно подготвена откъм техническо оборудване и човешки ресурси – почти приключи. И ечемикът,и пшеницата са прибрани. А собствениците на земеделски имоти, дадени под аренда, ще получат своята рента,естествено.

Ще бъдат доожънати и площите, заети с кориандър. Тази култура, отглеждана сравнително отскоро по тукашните поля, не заема големи земеделски участъци. Но някои от агропроизводителите я предпочитат и засяват, отглеждайки я според съответните изисквания.

„Колкото – толкова”, казва нашият мъдър народ. Но добрата реализация на готовата продукция също е сред приоритетите на хората, които се занимават вече години наред със земеделие. Защото подобаващите изкупни цени на зърното действат стимулиращо. А и трудът на стопаните по този начин ще е по достойнство оценен. Труд, благодарение на който се ражда хлябът наш насъщен....

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ