Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[27.07.2010]

МОНИКА КИРХОФС- ЛОЙКЕР: „ВСИЧКИ МОЖЕМ ДА СЕ ГОРДЕЕМ С ПОСТИГНАТИТЕ РЕЗУЛТАТИ!”

Интервю на Лора Величкова с Моника Кирхофс- Лойкер, специалист за работа с хора с увреждания и развитие на домове за хора с увреждане към Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания

Моника Кирхофс- Лойкер:

„Всички можем да се гордеем с постигнатите резултати!”

- Госпожо Кирхофс-Лойкер, каква е целта на поредното Ви посещение в ДВУИ - с. Малко Шарково?

- Ние обучаваме персонала от 6 години, като идваме в дома 3 пъти годишно. Работим не само с персонала, но и с домуващите, с цел подобряване общуването им с персонала и качеството на живот.

Умственото увреждане не е болест, това са просто хора с различна степен на ограничение, не могат да бъдат лекувани при липса на болест. Може да им се създаде такава среда, в която да научат много неща в зависимост от степента на увреждане и дали е умствена и физическа.

- Смятате ли, че има някаква промяна, доволна ли сте от постигнатите резултати?

- Да и мисля, че промяната може да се види в самите домуващи, които стават все по-самостоятелни. Забелязва се, че и нагласата на персонала е много променена и по друг начин общуват с жените. По този начин печелят всички в дома. Защото напредъкът на жените с увреждания е и напредък на жените в персонала. Можем да кажем, че се гордеем, защото ние сме постигнали тези напредък.

Например някои, които не са можели да се хранят сами, сега боравят с лъжицата, а други вече пекат сами първите си сладкиши. Ние с персонала обсъждаме всяка от жените какво може да прави и съответно каква е следващата стъпка за нея.

-Какви са общите Ви впечатления от началото на съвместната Ви работа-преди 6 години до сега?

- Много, много неща се свършиха. Когато дори сравняваме снимки на домуващите от преди време и сега се вижда промяна в самия им външен вид, облекло...

- Какви резултати очаквате от сегашното си посещение?

- За резултатите от сегашното посещение ще разберем при следващото ни идване, надявам се. С мен сега пристигна Гертруд Елснер, която е специалист по лечебна гимнастика и обучава медицинския персонал, за да може в бъдеще да се приспособят домуващите за създаване на други групи.

- Смятате ли за ползотворна сегашната ви работна среща с кмета на общината Христо Христов и ще продължите ли да си сътрудничите с ДВУИ - Малко Шарково и занапред?

- Разбира се, ще продължим да следим развитието на дома и да ги подкрепяме. Познавам директорката на дома Дафинка Георгиева от години като много състрадателна и сърдечна личност, силно заинтересована да има подобрение.

Кметът е много дружелюбен и отзивчив също. Благодарна съм му за подкрепата във всяко наше начинание, в много отношения нещата се подобряват. В общи линии ние сме с впечатление, че работата в дома му е много присърце и миналата година разработихме проект за друго защитено жилище в Стефан Караджово. За съжаление пари за този проект тогава не се отпуснаха, но ние с господин Христов не губим надежда и продължаваме да действаме това да стане реалност. Както знаете, защитено жилище има в град Болярово и на територията на самия ДВУИ. Много се радвам, че в Болярово се приемат много добре жените от обществеността! Те постигнаха онази организация и онези условия на живот, които ние имаме предвид за ежедневно домакинстване.

Би било много по-добре ако има такива защитени жилеща и ние ще работим за това.

-Благодаря Ви за отделеното време и внимание, Моника! Надявам се и при следващото Ви посещение да имаме възможност да поговорим отново с радост за напредъка в работата Ви!

- Разбира се! Още не знаем кога ще е точно, но ще се радвам и аз да споделя отново впечатленията си, които съм убедена, че ще са положителни!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ